Informatie

Data:  

Donderdag 21 september 2023

Tijd:

09.30 tot 16:30

Voor wie:
tendermanagers
salesmanagers
directie
management

Locatie:

centraal in Nederland

Beperkt aantal deelnemers
€ 874,- exclusief BTW

Alles wat je moet weten om succesvol zaken te doen met de overheid

Het bedrijfsleven heeft over het algemeen een gezonde haat-liefde verhouding met de overheid. Ze wil niet met en ze kan niet zonder. Want of je nu de overheid als klant wil, een subsidie wil krijgen of een vergunning nodig hebt, vroeg of laat krijg je met de overheid te maken. Met aanbestedingen of met andere bureaucratie. En daar soepel mee omgaan, gaat vaak niet vanzelf.

Het tempo en de dynamiek van het bedrijfsleven is onvergelijkbaar met die van de overheid. Daar waar bedrijven voornamelijk op aarde zijn om geld te verdienen, is de overheid er juist om geld uit te geven. Sterker nog; de overheid geeft het geld uit dat jij voor ze verdiend hebt. Dat mag niet zo maar. Daarvoor zijn uitgebreide procedures en regels opgesteld. En die regels staan soms ver af van je dagelijkse praktijk. En van wat je van de overheid wil.

Zaken doen met de overheid is dan ook een vak apart. Wie onvoorbereid op gesprek gaat bij de overheid, loopt vroeg of laat vast in een oerwoud aan regelgeving. En dat is zonde. Want diezelfde overheid is eigenlijk heel voorspelbaar en transparant. Je moet alleen even weten waar en wanneer je op moet letten. Sales is geen public sales. Stop dus maar met verkopen. Bij de overheid draait het om beleid. Om het algemeen belang. Pas als je met die begrippen kunt werken, krijg je de overheid als klant.

Laat de overheid voor je werken

Wil je de overheid voor in plaats van tegen je laten werken? Ambtenaren in beweging krijgen maar weet je niet hoe? Heb je geen idee waar je moet beginnen om meer overheden als klant te krijgen? Meld je dan nu aan voor onze training De overheid als klant. Je leert er alle principes die je nodig hebt om aan tafel te komen bij de juiste persoon en om die persoon ervan te overtuigen dat hij moet doen wat jij wil. Of dat nou gaat om een aanbesteding of een onderhandse opdracht, een subsidie of een ontheffing. Zaken doen met de overheid doe je na deze training fluitend én met succes.

Dit ga je leren

 • Hoe de overheid (niet) werkt;
  Waarom de overheid anders werkt dan een bedrijf;
  Hoe je de overheid vóór in plaats van tegen je laat werken;
  Welke regels er zijn voor contact met de overheid;
  Hoe je weet wie je moet hebben;
  Hoe je weet of er geld beschikbaar is en hoeveel;
  Hoe je weet welke overheden één op één zaken met je willen doen;
  Wat je wel en niet moet doen als je in een aanbesteding terecht kom
  Hoe je succesvol inschrijft
  Hoe je na de masterclass beter voorbereid bent op overheidsopdrachten

Gerelateerde trainingen

Over de docent:

Docent mr. drs. Ireen Boon

mr. drs. Ireen Boon is gespecialiseerd in de wisselwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Bijzondere belangstelling: stakeholderanalyse, aanbestedingen voorkomen, strategische vragen stellen, (tender)teksten schrijven, besluitvorming beïnvloeden, publieke opinie mobiliseren.

Inschrijven

Training de overheid als klant
Datum

Kunnen we na de training ook bij jullie terecht voor vragen?

Jazeker, al onze cursisten krijgen na afloop van de training een virtuele strippenkaart mee waarmee ze binnen een half jaar na het afronden van de training gratis vragen kunnen stellen aan de specialisten van Trias Politica Advies. Alleen als er voor complexe vragen deskresearch nodig is, of als het maximum van 3 uur gratis advies is bereikt, worden kosten in rekening gebracht. Dit communiceren we natuurlijk vooraf. Alle andere vragen beantwoorden wij kosteloos bij wijze van aftersales.

Kan ik een collega meenemen en krijgen we dan korting?

Ja dat kan zeker. De korting is trainingsafhankelijk, dus neem gerust even contact op als jullie je keuze hebben gemaakt.

Wat is het verschil tussen E-learning en een gewone training?

E-learning hebben we gemaakt om jou de ruimte te geven in je eigen tijd en tempo te leren. Bij een gewone training zit je fysiek of digitaal met anderen in een (virtuele) ruimte, bij E-learning ben je alleen in een online omgeving. Je kunt dus leren vanaf je eigen bank op momenten die jij zelf kiest. Er is geen interactie met de docent bij een E-learning, die is er wel bij een gewone (online) training.

Heeft het zin om eerst een E-learning te kopen om te zien of het wat voor me is en dan daarna een training te volgen of hoor ik dan hetzelfde?

Veel mensen doen dat inderdaad; ze maken kennis met onze lesmethode via de E-learning en volgen dan bij wijze van verdieping later ook de training. Het leuke daarvan is dat je al wel globaal weet waar het over gaat zodat je eventuele vragen die je hebt goed kunt voorbereiden. Een fysieke training duurt een hele dag en een E-learning ronden de meesten in 1,5 uur af; er is dus meer content in een training dan in een E-learning. Eigenlijk is een E-learning de snelste manier om tot de kern te komen, waar een training echt ook ingaat op persoonlijke vragen van deelnemer.

Kan ik tijdens het volgen van jullie E-learning vragen stellen?

Ja, dat kan gewoon via ons contactformulier. Daarnaast sluit de E-learning af met een code om een adviesgesprek te hebben met de trainer die de E-learning heeft gemaakt. Daarin mag je alle vragen stellen, ook over een lopende aanbesteding waar je aan werkt.

Ik heb nog nooit meegedaan aan een aanbesteding, welke training raden jullie me aan?

Je kunt dan het beste kiezen voor EHBA of de meerdaagse masterclass, het is maar net hoeveel tijd je wilt investeren.

Ik doe dit werk al een tijdje maar eigenlijk ‘doe ik maar wat’. Ik zoek een training om de belangrijkste basiskennis op te doen. Welke raden jullie aan?

Je kunt dan het beste kiezen voor de E-learning of training EHBA, afhankelijk van je voorkeur om klassikaal of individueel te leren.

Ik wil meer begrijpen over hoe de overheid werkt omdat ik meer invloed wil op het voortraject van aanbestedingen. Welke training raden jullie me aan?

De training ‘Onderhands aanbesteden‘. Tijdens deze training komen de belangrijkste principes van invloed op aanbestedingen aan bod. Deze training is toegespitst op onderhandse opdrachten, maar veel van de lessen gelden ook voor Europese opdrachten.

Ik wil meer grip tijdens de aanbesteding op eisen en wensen, welke training raden jullie me aan?

Afhankelijk van je hoeveelheid tijd, zou je kunnen kiezen voor de meerdaagse masterclass of de masterclass ‘Strategische vragen stellen voor de NvI‘. De meerdaagse masterclass geeft je handvatten voor het totale proces en is dus intensiever; de masterclass ‘Vragen stellen’ behandelt uitsluitend de kunst van het vragen stellen. Je werkt tijdens deze dag aan de hand van je eigen vragen en gaat die op verschillende manieren finetunen. Aan het eind van die dag heb je zo een set vragen die je voortaan kunt stellen waar je wél antwoord op krijgt.

Ik wil invloed op de overheid, maar ik heb geen idee bij wie ik moet zijn en hoe ik te werk moet gaan. Welke training hebben jullie voor mij?

De overheid als klant‘ is de beste training voor jou. Je leert hoe de overheid (niet) werkt en waarom dat zo is. Je leert hoe je erachter komt wie je stakeholders zijn en hoe je die kunt benaderen. En je leert de taal van de overheid zodat je voortaan niet meer met je mond vol tanden staat.

Liever de E-learning volgen?

Leer jij liever in je eigen tempo zonder anderen om je heen? Check dan onze E-learning. Start vandaag nog!