Informatie

Data:
donderdag 16 september

dinsdag 12 oktober

Tijd:
09:30 tot 16:30

Voor wie:
tendermanagers
salesmanagers
directie
management

Locatie:
DIGITAAL gedurende de Coronamaatregelen

Beperkt aantal deelnemers
€ 875,- exclusief BTW

Vanwege Corona is de training digitaal en is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Wil je liever fysiek deelnemen? Selecteer dan bij inschrijven “eerstvolgende fysieke bijeenkomst”. We nemen contact met je op zodra de training weer fysiek wordt aangeboden. Past de datum je niet? Dan sta je automatisch op de lijst voor de eerstvolgende datum. Zo weet je zeker dat je plek wordt vrijgehouden.

Invloed op aanbestedingen

Strategische vragen stellen bij aanbestedingen

Eén van de meest onderschatte momenten waarop je invloed kunt hebben op de eisen van een aanbesteding, is tijdens de vragenronde. Vragen stellen bij aanbestedingen kan namelijk -anders dan de meeste inschrijvers denken-  over veel meer dan alleen over technische specificaties of inhoudelijke onduidelijkheden. Wie de kunst van het vragen stellen beheerst, scoort beter bij aanbestedingen.

Kansen in de vragenronde

Ook (onverzekerbare) aansprakelijkheden kunnen door vragen stellen bij aanbestedingen ter discussie worden gesteld en aangepast. Maar de vragenronde is in meer opzichten het moment bij uitstek om de aanbesteding te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door de eisen naar beneden te laten bijstellen zodat je toch wel kunt meedingen. Of juist de eisen op te laten krikken zodat je zeker weet dat uw belangrijkste concurrent niet kan meedoen. Maar ook door een vraag zo te formuleren dat er een juridisch risico ontstaat voor de aanbestedende dienst. Wist je trouwens dat bij een wezenlijke wijziging de hele opdracht van de markt gehaald moet worden? En dat je zo’n wijziging vaak zelf kunt vinden of suggereren?

Wil je ook meer invloed op aanbestedingen? Wil je meer halen uit de mogelijkheden van de vragenronde? Meldt je zich dan nu aan voor onze unieke verdiepingstraining vragen stellen. Aan de hand van knelpunten uit uw dagelijkse praktijk, leren we je vragen formuleren die wel het gewenste effect hebben.

Dit ga je leren:

 • Welke soorten vragen er zijn
  Welke vraag je het beste kunt gebruiken in verschillende situaties
  Hoe je een antwoord voorkomt als: “niet akkoord. Zie bestek” of: “nee”.
  Hoe je de aanbestedende dienst kunt dwingen tot het treffen van maatregelen
  Met welke vragen je concurrenten uitschakelt in de vragenronde
  Welke formuleringen in vragen maken dat de afdeling juridische zaken mee gaat kijken
  Hoe je vragen zo opstelt dat zij dienen als dossier in een rechtszaak of klachtenprocedure na afloop.

Gerelateerde trainingen

Over de docent:

Docent mr. drs. Ireen Boon

mr. drs. Ireen Boon is gespecialiseerd in de wisselwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Bijzondere belangstelling: stakeholderanalyse, aanbestedingen voorkomen, strategische vragen stellen, (tender)teksten schrijven, besluitvorming beïnvloeden, publieke opinie mobiliseren.

Inschrijven

Vragen stellen
Datum