Informatie

Data:
dinsdag 29 maart

Tijd:
09:30 tot 16:30

Voor wie:
tendermanagers
salesmanagers
directie
management

Locatie:
centraal in Nederland

Beperkt aantal deelnemers
€ 875,- exclusief BTW

Invloed op aanbestedingen

Strategische vragen stellen bij aanbestedingen

Eén van de meest onderschatte momenten waarop je invloed kunt hebben op de eisen van een aanbesteding, is tijdens de vragenronde. Vragen stellen bij aanbestedingen kan namelijk -anders dan de meeste inschrijvers denken-  over veel meer dan alleen over technische specificaties of inhoudelijke onduidelijkheden. Wie de kunst van het vragen stellen beheerst, scoort beter bij aanbestedingen.

Kansen in de vragenronde

Ook (onverzekerbare) aansprakelijkheden kunnen door vragen stellen bij aanbestedingen ter discussie worden gesteld en aangepast. Maar de vragenronde is in meer opzichten het moment bij uitstek om de aanbesteding te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door de eisen naar beneden te laten bijstellen zodat je toch wel kunt meedingen. Of juist de eisen op te laten krikken zodat je zeker weet dat uw belangrijkste concurrent niet kan meedoen. Maar ook door een vraag zo te formuleren dat er een juridisch risico ontstaat voor de aanbestedende dienst. Wist je trouwens dat bij een wezenlijke wijziging de hele opdracht van de markt gehaald moet worden? En dat je zo’n wijziging vaak zelf kunt vinden of suggereren?

Wil je ook meer invloed op aanbestedingen? Wil je meer halen uit de mogelijkheden van de vragenronde? Meldt je zich dan nu aan voor onze unieke verdiepingstraining vragen stellen. Aan de hand van knelpunten uit uw dagelijkse praktijk, leren we je vragen formuleren die wel het gewenste effect hebben.

Dit ga je leren:

 • Welke soorten vragen er zijn
  Welke vraag je het beste kunt gebruiken in verschillende situaties
  Hoe je een antwoord voorkomt als: “niet akkoord. Zie bestek” of: “nee”.
  Hoe je de aanbestedende dienst kunt dwingen tot het treffen van maatregelen
  Met welke vragen je concurrenten uitschakelt in de vragenronde
  Welke formuleringen in vragen maken dat de afdeling juridische zaken mee gaat kijken
  Hoe je vragen zo opstelt dat zij dienen als dossier in een rechtszaak of klachtenprocedure na afloop.

Reviews van cursisten

Rob

``Trainer Ireen Boon is een wandelende encyclopedie op het gebied van overheid, ondernemerschap en aanbesteden. Ongelofelijk hoe zij met flair en humor ter plekke alle, maar dan ook álle vragen beantwoordt!``
Maarten

``Toen ik hoorde over invloed op aanbestedingen, dacht ik: hoe kan dat nou? Maar na het volgen van deze training merk ik zelf ook dat ik veel meer kan sturen dan ik dacht. Helemaal top dus, we schrijven nu op veel meer aanbestedingen in dan voorheen. En het mooie is: we winnen de ene na de andere!``

Liever de E-learning volgen?

Leer jij liever in je eigen tempo zonder anderen om je heen? Check dan onze E-learning. Start vandaag nog!

Over de docent:

Docent mr. drs. Ireen Boon

mr. drs. Ireen Boon is gespecialiseerd in de wisselwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Bijzondere belangstelling: stakeholderanalyse, aanbestedingen voorkomen, strategische vragen stellen, (tender)teksten schrijven, besluitvorming beïnvloeden, publieke opinie mobiliseren.

Boek nu en ontvang 3 uur gratis advies van onze experts bij je eerstvolgende aanbesteding.

Inschrijven

Vragen stellen
Datum