Informatie

Data:
dinsdag 20 juni 2023

Tijd:
09:30 tot 16:30

Voor wie:
tendermanagers
salesmanagers
directie
management

Locatie:
centraal in Nederland

Beperkt aantal deelnemers
€ 963,- exclusief BTW

Invloed op aanbestedingen

Strategische vragen stellen bij aanbestedingen

Eén van de meest onderschatte momenten waarop je invloed kunt hebben op de eisen van een aanbesteding, is tijdens de vragenronde. Vragen stellen bij aanbestedingen kan namelijk -anders dan de meeste inschrijvers denken-  over veel meer dan alleen over technische specificaties of inhoudelijke onduidelijkheden. Wie de kunst van het vragen stellen beheerst, scoort beter bij aanbestedingen.

Kansen in de vragenronde

Ook (onverzekerbare) aansprakelijkheden kunnen door vragen stellen bij aanbestedingen ter discussie worden gesteld en aangepast. Maar de vragenronde is in meer opzichten het moment bij uitstek om de aanbesteding te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door de eisen naar beneden te laten bijstellen zodat je toch wel kunt meedingen. Of juist de eisen op te laten krikken zodat je zeker weet dat uw belangrijkste concurrent niet kan meedoen. Maar ook door een vraag zo te formuleren dat er een juridisch risico ontstaat voor de aanbestedende dienst. Wist je trouwens dat bij een wezenlijke wijziging de hele opdracht van de markt gehaald moet worden? En dat je zo’n wijziging vaak zelf kunt vinden of suggereren?

Wil je ook meer invloed op aanbestedingen? Wil je meer halen uit de mogelijkheden van de vragenronde? Meldt je zich dan nu aan voor onze unieke verdiepingstraining vragen stellen. Aan de hand van knelpunten uit uw dagelijkse praktijk, leren we je vragen formuleren die wel het gewenste effect hebben.

Dit ga je leren:

  • Welke soorten vragen er zijn
    Welke vraag je het beste kunt gebruiken in verschillende situaties
    Hoe je een antwoord voorkomt als: “niet akkoord. Zie bestek” of: “nee”.
    Hoe je de aanbestedende dienst kunt dwingen tot het treffen van maatregelen
    Met welke vragen je concurrenten uitschakelt in de vragenronde
    Welke formuleringen in vragen maken dat de afdeling juridische zaken mee gaat kijken
    Hoe je vragen zo opstelt dat zij dienen als dossier in een rechtszaak of klachtenprocedure na afloop.
Rob

``Trainer Ireen Boon is een wandelende encyclopedie op het gebied van overheid, ondernemerschap en aanbesteden. Ongelofelijk hoe zij met flair en humor ter plekke alle, maar dan ook álle vragen beantwoordt!``
Maarten

``Toen ik hoorde over invloed op aanbestedingen, dacht ik: hoe kan dat nou? Maar na het volgen van deze training merk ik zelf ook dat ik veel meer kan sturen dan ik dacht. Helemaal top dus, we schrijven nu op veel meer aanbestedingen in dan voorheen. En het mooie is: we winnen de ene na de andere!``
Rianne

``Ik volgde de training ``Vragen stellen in de NVI`` om beter te worden in het formuleren van vragen, zodat het juiste antwoord door OG gegeven wordt. Ik heb geleerd welke elementen een goede vraag moet bevatten en mijn kennis opgefrist over EA, gids proportionaliteit etc.
Ik vond de interactie met de trainer heel goed, ze liet iedereen aan het woord en er was veel interactie en een open benadering van de trainer.``
Bram

``Ik volgde de training ``Vragen stellen in de NVI`` om betere vragen te kunnen formaliseren waarmee we meer kans hebben om het gewenste antwoord te ontvangen. Ik heb daarnaast geleerd concreter te zijn en om duidelijker aan te geven wat het doel van de vraag is. De training had een fijne opbouw; eerst theorie en daarna voldoende ruimte voor praktijkvoorbeelden.``

Over de docent:

Docent mr. drs. Ireen Boon

mr. drs. Ireen Boon is gespecialiseerd in de wisselwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Bijzondere belangstelling: stakeholderanalyse, aanbestedingen voorkomen, strategische vragen stellen, (tender)teksten schrijven, besluitvorming beïnvloeden, publieke opinie mobiliseren.

Boek nu en ontvang 3 uur gratis advies van onze experts bij je eerstvolgende aanbesteding.

Inschrijven

Vragen stellen
Datum

Kunnen we na de training ook bij jullie terecht voor vragen?

Jazeker, al onze cursisten krijgen na afloop van de training een virtuele strippenkaart mee waarmee ze binnen een half jaar na het afronden van de training gratis vragen kunnen stellen aan de specialisten van Trias Politica Advies. Alleen als er voor complexe vragen deskresearch nodig is, of als het maximum van 3 uur gratis advies is bereikt, worden kosten in rekening gebracht. Dit communiceren we natuurlijk vooraf. Alle andere vragen beantwoorden wij kosteloos bij wijze van aftersales.

Kan ik een collega meenemen en krijgen we dan korting?

Ja dat kan zeker. De korting is trainingsafhankelijk, dus neem gerust even contact op als jullie je keuze hebben gemaakt.

Ik ben eigenlijk op zoek naar volledige ontzorging op het gebied van slimme vragen stellen. Kunnen jullie mij helpen?

Ja dat kan zeker. Vanaf nu kun je gebruik maken van onze ‘NvI service’. Wij ontzorgen je dan volledig op het gebied van slimme vragen stellen. En formuleren vragen voor je waar je wel antwoord op krijgt. Klik hier voor alle informatie.

Wat is het verschil tussen E-learning en een gewone training?

E-learning hebben we gemaakt om jou de ruimte te geven in je eigen tijd en tempo te leren. Bij een gewone training zit je fysiek of digitaal met anderen in een (virtuele) ruimte, bij E-learning ben je alleen in een online omgeving. Je kunt dus leren vanaf je eigen bank op momenten die jij zelf kiest. Er is geen interactie met de docent bij een E-learning, die is er wel bij een gewone (online) training.

Heeft het zin om eerst een E-learning te kopen om te zien of het wat voor me is en dan daarna een training te volgen of hoor ik dan hetzelfde?

Veel mensen doen dat inderdaad; ze maken kennis met onze lesmethode via de E-learning en volgen dan bij wijze van verdieping later ook de training. Het leuke daarvan is dat je al wel globaal weet waar het over gaat zodat je eventuele vragen die je hebt goed kunt voorbereiden. Een fysieke training duurt een hele dag en een E-learning ronden de meesten in 1,5 uur af; er is dus meer content in een training dan in een E-learning. Eigenlijk is een E-learning de snelste manier om tot de kern te komen, waar een training echt ook ingaat op persoonlijke vragen van deelnemer.

Kan ik tijdens het volgen van jullie E-learning vragen stellen?

Ja, dat kan gewoon via ons contactformulier. Daarnaast sluit de E-learning af met een code om een adviesgesprek te hebben met de trainer die de E-learning heeft gemaakt. Daarin mag je alle vragen stellen, ook over een lopende aanbesteding waar je aan werkt.

Ik heb nog nooit meegedaan aan een aanbesteding, welke training raden jullie me aan?

Je kunt dan het beste kiezen voor EHBA of de meerdaagse masterclass, het is maar net hoeveel tijd je wilt investeren.

Ik doe dit werk al een tijdje maar eigenlijk ‘doe ik maar wat’. Ik zoek een training om de belangrijkste basiskennis op te doen. Welke raden jullie aan?

Je kunt dan het beste kiezen voor de E-learning of training EHBA, afhankelijk van je voorkeur om klassikaal of individueel te leren.

Ik wil meer begrijpen over hoe de overheid werkt omdat ik meer invloed wil op het voortraject van aanbestedingen. Welke training raden jullie me aan?

De training ‘Onderhands aanbesteden‘. Tijdens deze training komen de belangrijkste principes van invloed op aanbestedingen aan bod. Deze training is toegespitst op onderhandse opdrachten, maar veel van de lessen gelden ook voor Europese opdrachten.

Ik wil meer grip tijdens de aanbesteding op eisen en wensen, welke training raden jullie me aan?

Afhankelijk van je hoeveelheid tijd, zou je kunnen kiezen voor de meerdaagse masterclass of de masterclass ‘Strategische vragen stellen voor de NvI‘. De meerdaagse masterclass geeft je handvatten voor het totale proces en is dus intensiever; de masterclass ‘Vragen stellen’ behandelt uitsluitend de kunst van het vragen stellen. Je werkt tijdens deze dag aan de hand van je eigen vragen en gaat die op verschillende manieren finetunen. Aan het eind van die dag heb je zo een set vragen die je voortaan kunt stellen waar je wél antwoord op krijgt.

Ik wil invloed op de overheid, maar ik heb geen idee bij wie ik moet zijn en hoe ik te werk moet gaan. Welke training hebben jullie voor mij?

De overheid als klant‘ is de beste training voor jou. Je leert hoe de overheid (niet) werkt en waarom dat zo is. Je leert hoe je erachter komt wie je stakeholders zijn en hoe je die kunt benaderen. En je leert de taal van de overheid zodat je voortaan niet meer met je mond vol tanden staat.

Liever de E-learning volgen?

Leer jij liever in je eigen tempo zonder anderen om je heen? Check dan onze E-learning. Start vandaag nog!