Informatie

Data:

Indien u interesse heeft om deze training te volgen kunt u contact opnemen met Andrea Doesburg, andrea@triaspolitica.com

Tijd:
09:30 tot 16:30

Voor wie:
tendermanagers
salesmanagers
directie
inkopers

Locatie:
centraal in Nederland

Beperkt aantal deelnemers
€ 875,- exclusief BTW

Samenwerken bij aanbestedingen

Praktische do's en dont's voor samenwerken bij aanbestedingen

Op sommige aanbestedingen wil je wel, maar kun je niet zelfstandig inschrijven. Je hebt dan een paar opties om je krachten te bundelen met andere aanbieders. Maar wist je dat je ook risico’s loopt? De Autoriteit Consument en Markt (ACM) handhaaft streng op overtredingen van het kartelverbod en de boetes kunnen hoog oplopen. Wat mag er nu eigenlijk wel en wat niet? En hoe weet je zeker dat je niet in de problemen komt? In deze praktische training leer je precies wat je op welk moment wel en niet mag en hoe je daar mee om gaat.

Grenzen aan samenwerken

Stel, je ziet een aanbesteding en je vraagt je af of jouw concurrent daar ook op gaat inschrijven. Mag je dat dan vragen? Of stel: je wordt gebeld door een partij die wil weten of je belangstelling hebt om in onderaanneming mee te doen met een aanbesteding en tegen welke prijs dan. Mag je daar afspraken over maken?

Feitelijk afgestemd gedrag en onderlinge prijsafspraken kunnen de concurrentie verstoren en in strijd zijn met het kartelverbod. Maar bij aanbestedingen is de ruimte groter omdat het nou eenmaal niet anders kan. Maar hoe groot is die ruimte dan precies? Wanneer kom je in de gevarenzone? En hoe kun je de aanbestedende dienst daar op wijzen?

In deze training nemen onze huisadvocaat Anne Vorkuka-Viruly en Ireen Boon je bij de hand langs de geboden en verboden, self asessment en meldplicht bij de ACM. Na deze training weet je precies wat er wel en niet is toegestaan en hoe je daarmee om gaat bij jouw volgende aanbesteding.

Dit ga je leren:

 • Welke vormen van samenwerking er zijn
  Welke samenwerkingsovereenkomst daarbij het meest geschikt is
  Wat het kartelverbod uit de Mededingingswet is
  Hoe je zonder het kartelverbod te overtreden kunt samenwerken bij aanbestedingen
  Hoe je een self asessment bij de ACM doet
  Wanneer aanbestedende diensten verplicht zijn verdacht gedrag te melden bij  de ACM
  Hoe je veilig stelt dat je geen problemen krijgt met de ACM als je samenwerkt met andere partijen

Gerelateerde trainingen

Over de docenten:

mr.-A.J.F.-Vokurka-Viruly

Docent mr. Anne Vokurka-Viruly

mr. Anne Vokurka-Viruly is doorgewinterd aanbestedingsadvocate bij ScheerSanders advocaten in Den Haag. Anne is de huisadvocaat van Trias Politica Advies en helpt onze klanten met alle vormen van juridisch advies, van het beoordelen van gunningsbeslissingen tot en met het voeren van gerechtelijke procedures. Anne staat bekend om haar kraakheldere adviezen en haar heldere en toegankelijke uitleg van soms complexe materie. Daarnaast wordt de uiterst vriendelijke toon waarop zij kort gedingen aankondigt, alom geprezen.

mr. drs. Ireen Boon

mr. drs. Ireen Boon is oprichter van Trias Politica Advies en gespecialiseerd in de wisselwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Bijzondere belangstelling: stakeholderanalyse, aanbestedingen voorkomen, strategische vragen stellen, (tender)teksten schrijven, besluitvorming beïnvloeden, publieke opinie mobiliseren.

Inschrijven

training samenwerken bij aanbestedingen
Keuzerondjes