Informatie

Data:
14, 15, 21 en 22 maart 2024

Tijd:
09:30 tot 16:30

Voor wie:
tendermanagers
salesmanagers
directie
management

Locatie:
Omgeving Utrecht-Amsterdam

Beperkt aantal deelnemers
€ 3.300,- exclusief BTW

De overheid is geen bedrijf

Wie succesvol zaken wil doen met de overheid, moet zich één ding heel goed realiseren: de overheid is geen bedrijf. Dat betekent dat de overheid niet werkt als een bedrijf, niet denkt als een werknemer en niet beslist op grond van dezelfde uitgangspunten als commerciële organisaties. Zaken doen met de overheid is een vak apart. Gelukkig kun jij dat vak nu in vier dagen leren.

Context, context, context!

Overheidsopdrachten komen niet zomaar uit de lucht vallen, ze ontstaan in een context. Wie die context kent, weet eerder, meer en beter wat de overheid als klant wil. Deze unieke masterclass brengt je door middel van zowel kennisoverdracht als praktijkoefeningen in 4 dagen langs alle stadia van een aanbesteding: van voortraject tot en met start van de begeerde overeenkomst. Alle tips en trucs die van pas kunnen komen bij het beïnvloeden van een aanbesteding, het inschrijven erop en het beoordelen van de gunningsbeslissing komen aan bod. Tussen dag 2 en 3 zit een week waarin je werkt aan een huiswerkopdracht om je opgedane kennis toe te passen. Na afloop van de masterclass kent de aanbestedingswereld geen geheimen meer voor jou. Aanbestedingen winnen zal kinderspel voor je zijn. En het mooiste is nog wel dat cursisten die je voorgingen het zonder uitzondering nog leuk gingen vinden ook.

Dit ga je leren:

 • Hoe de overheid (niet) werkt
  Waar je achtergrondinformatie vindt
  Hoe je relevante beleidsstukken leest
  Hoe je een stakeholderanalyse maakt
  Hoe je een net gepubliceerde aanbesteding analyseert
  Hoe je bepaalt welke eisen en wensen nog te beïnvloeden zijn
  Hoe je een bid/no bid beslissing neemt
  Hoe je schrijft in de taal van de overheid
  Hoe je het maximale haalt uit de beoordelingsmethodiek
  Hoe je een winstrategie bepaalt
  Wat een winnende tendertekst altijd heeft
  Hoe je het je concurrenten moeilijk maakt
  Hoe je zorgt voor een goed aanbestedingsdossier
  Hoe je bezwaar maakt tegen een onterechte afwijzing
  Hoe je toekomstige aanbestedingen signaleert
  Hoe je toekomstige aanbestedingen beïnvloedt
  Hoe je een betrouwbare partner voor de overheid wordt.

Reviews van cursisten

Mariska

``Vandaag een training gehad van Ireen. Vooraf had ik er al alle vertrouwen in, maar ze heeft alsnog de verwachtingen overtroffen. Het hele team was enthousiast. Ik kijk uit naar deel 2 van de training en onze verdere samenwerking! Kortom aanrader!``
Els

``Leuke en leerzame dagen gehad met Ireen Boon. Met haar diepgaande kennis en boeiende manier van vertellen wordt het leuk om een aanbesteding te schrijven.``
Nathalie

``In 1 dag meteen al enorm veel geleerd van Ireen.
Een training/workshop die niet alleen een stuk theoretische kennis geeft maar bovendien de praktijk induikt. Erg effectief! Ik kijk uit naar de volgende sessie.``

Over de docent:

Docent mr. drs. Ireen Boon

mr. drs. Ireen Boon is gespecialiseerd in de wisselwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Bijzondere belangstelling: stakeholderanalyse, aanbestedingen voorkomen, strategische vragen stellen, (tender)teksten schrijven, besluitvorming beïnvloeden, publieke opinie mobiliseren.

Inschrijven

Masterclass de overheid als klant

Wat is het verschil tussen de training 'Eerste Hulp Bij Aanbestedingen winnen' en de meerdaagse masterclass 'Sales versus Public Sales'?

De training ‘Eerste Hulp bij Aanbestedingen Winnen‘ is een basiscursus voor iedereen die snel up to speed wil raken. We behandelen de belangrijkste basisregels en do’s and dont’s in één dag. Na afloop van die dag kun je direct aan de slag met concrete tips. De training is toegankelijk voor iedereen, met of zonder ervaring.

De meerdaagse masterclass gaat veel dieper in op alle aspecten en behandelt ook kansen op beïnvloeding in het voortraject tot en met het aanvechten van een gunningsbeslissing na afloop. Tijdens deze meerdaagse masterclass werk je in klein, exclusief gezelschap aan een fictieve aanbesteding. Zo doorloop je het gehele traject en leer je van de trainer maar zeker ook van soortgenoten uit andere branches. Voor de masterclass geldt exclusiviteit: we laten maar één bedrijf per branche toe per editie. Zo voorkomen we dat concurrenten elkaars stukken te zien krijgen.

Kunnen we na de training ook bij jullie terecht voor vragen?

Jazeker, al onze cursisten krijgen na afloop van de training een virtuele strippenkaart mee waarmee ze binnen een half jaar na het afronden van de training gratis vragen kunnen stellen aan de specialisten van Trias Politica Advies. Alleen als er voor complexe vragen deskresearch nodig is, of als het maximum van 3 uur gratis advies is bereikt, worden kosten in rekening gebracht. Dit communiceren we natuurlijk vooraf. Alle andere vragen beantwoorden wij kosteloos bij wijze van aftersales.

Kan ik een collega meenemen en krijgen we dan korting?

Ja dat kan zeker. De korting is trainingsafhankelijk, dus neem gerust even contact op als jullie je keuze hebben gemaakt.

Wat is het verschil tussen E-learning en een gewone training?

E-learning hebben we gemaakt om jou de ruimte te geven in je eigen tijd en tempo te leren. Bij een gewone training zit je fysiek of digitaal met anderen in een (virtuele) ruimte, bij E-learning ben je alleen in een online omgeving. Je kunt dus leren vanaf je eigen bank op momenten die jij zelf kiest. Er is geen interactie met de docent bij een E-learning, die is er wel bij een gewone (online) training.

Heeft het zin om eerst een E-learning te kopen om te zien of het wat voor me is en dan daarna een training te volgen of hoor ik dan hetzelfde?

Veel mensen doen dat inderdaad; ze maken kennis met onze lesmethode via de E-learning en volgen dan bij wijze van verdieping later ook de training. Het leuke daarvan is dat je al wel globaal weet waar het over gaat zodat je eventuele vragen die je hebt goed kunt voorbereiden. Een fysieke training duurt een hele dag en een E-learning ronden de meesten in 1,5 uur af; er is dus meer content in een training dan in een E-learning. Eigenlijk is een E-learning de snelste manier om tot de kern te komen, waar een training echt ook ingaat op persoonlijke vragen van deelnemer.

Kan ik tijdens het volgen van jullie E-learning vragen stellen?

Ja, dat kan gewoon via ons contactformulier. Daarnaast sluit de E-learning af met een code om een adviesgesprek te hebben met de trainer die de E-learning heeft gemaakt. Daarin mag je alle vragen stellen, ook over een lopende aanbesteding waar je aan werkt.

Ik heb nog nooit meegedaan aan een aanbesteding, welke training raden jullie me aan?

Je kunt dan het beste kiezen voor EHBA of de meerdaagse masterclass, het is maar net hoeveel tijd je wilt investeren.

Ik doe dit werk al een tijdje maar eigenlijk ‘doe ik maar wat’. Ik zoek een training om de belangrijkste basiskennis op te doen. Welke raden jullie aan?

Je kunt dan het beste kiezen voor de E-learning of training ‘Eerste Hulp Bij Aanbestedingen winnen‘, afhankelijk van je voorkeur om klassikaal of individueel te leren.

Ik wil meer begrijpen over hoe de overheid werkt omdat ik meer invloed wil op het voortraject van aanbestedingen. Welke training raden jullie me aan?

De training ‘Onderhands aanbesteden‘. Tijdens deze training komen de belangrijkste principes van invloed op aanbestedingen aan bod. Deze training is toegespitst op onderhandse opdrachten, maar veel van de lessen gelden ook voor Europese opdrachten.

Ik wil meer grip tijdens de aanbesteding op eisen en wensen, welke training raden jullie me aan?

Afhankelijk van je hoeveelheid tijd, zou je kunnen kiezen voor de meerdaagse masterclass of de masterclass ‘Strategische vragen stellen voor de NvI‘. De meerdaagse masterclass geeft je handvatten voor het totale proces en is dus intensiever; de masterclass ‘Vragen stellen’ behandelt uitsluitend de kunst van het vragen stellen. Je werkt tijdens deze dag aan de hand van je eigen vragen en gaat die op verschillende manieren finetunen. Aan het eind van die dag heb je zo een set vragen die je voortaan kunt stellen waar je wél antwoord op krijgt.

Ik wil invloed op de overheid, maar ik heb geen idee bij wie ik moet zijn en hoe ik te werk moet gaan. Welke training hebben jullie voor mij?

De overheid als klant‘ is de beste training voor jou. Je leert hoe de overheid (niet) werkt en waarom dat zo is. Je leert hoe je erachter komt wie je stakeholders zijn en hoe je die kunt benaderen. En je leert de taal van de overheid zodat je voortaan niet meer met je mond vol tanden staat.