Informatie

Data:

Indien u interesse heeft om deze training te volgen kunt u contact opnemen met Andrea Doesburg, andrea@triaspolitica.com

Tijd:
09:30 tot 16:30

Voor wie:
tendermanagers
salesmanagers
directie
management

Locatie:

centraal in Nederland

Beperkt aantal deelnemers
€ 963,- exclusief BTW

Succesvol zaken doen met de overheid staat en valt met kennis van de spelregels, de uitzonderingen en de stakeholders. Maar hoe breng je die in kaart? Hoe weet je bij wie je moet zijn met jouw vraag? En wat is het beste moment om in actie te komen?

In de lobbytraining ‘Invloed op de overheid’ gaan we in op de structuur van de overheid, de relevante wet- en regelgeving, het in kaart brengen van relevante stakeholders, het monitoren van overheidsbesluitvorming en het werken met eigen tijdlijnen. Cursisten werken aan hun eigen casus en bouwen stapsgewijs een goede lobbystrategie op waardoor ze aan het eind van de dag precies weten wat de te nemen stappen zijn.

Lobbystijl

Zoveel lobbyisten, zo veel verschillende stijlen. In Brussel en Den Haag wemelt het van de belangenbehartigers en op decentraal niveau krioelt het helemaal van uiteenlopende soorten beïnvloeders. En allemaal hebben ze zo hun eigenmanier van werken. Bij Instituut Trias Politica werken we op basis van inhoud, niet op basis van persoonlijke contacten.Het gaat er niet zo zeer om hoe veel mensen je kent, maar welke stakeholders die relevant zijn voor het beslismoment dat jij wilt beïnvloeden, op het juiste moment overtuigd zijn van jouw verhaal. Opereer je op basis van persoonlijke relaties, dan ben je afhankelijk van de positie en goodwill van anderen. Werk je op basis van goed onderbouwde, bruikbare stukken waarvan de inhoud boekdelen spreekt, dan ben je interessant voor iedereen. En, belangrijker nog, onafhankelijk van de loopbaan van derden. Bij ons leer je lobbyen op basis van inhoud.

Dit ga je leren:

 • hoe besluitvorming binnen de overheid (niet) werkt
  hoe je een tijdlijn maakt van belangrijke lobbymomenten
  hoe je bepaalt wie de belangrijkste stakeholders zijn
  hoe je een sterk position paper maakt
  hoe je aanvankelijke tegenvaller inzet voor succes in een volgende ronde
  belangrijke valkuilen en tips

Gastspreker

Tijdens de lobbytraining schuift een gastspreker aan die de overheid van binnenuit goed kent. Hij zal met praktijkvoorbeelden toelichten wat de belangrijkste do’s en dont’s zijn voor het betere lobbywerk en natuurlijk vragen beantwoorden van cursisten.

Reviews van cursisten:

Tom L.

Enorm geïnspireerd geraakt door de training van Ireen Boon. Ik heb alleen maar meer zin gekregen om zaken te doen met de Overheid en kijk met plezier terug op de training!
Willem de J.

``En ik maar denken dat ik al veel wist.... Supertraining. Duidelijke uitleg leuke voorbeelden en heel praktisch toepasbaar. Ik meld me meteen aan voor de volgende training. Hier kan ik echt nog wat leren.``

Over de docent:

Docent mr. drs. Ireen Boon

mr. drs. Ireen Boon is gespecialiseerd in de wisselwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Bijzondere belangstelling: stakeholderanalyse, aanbestedingen voorkomen, strategische vragen stellen, (tender)teksten schrijven, besluitvorming beïnvloeden, publieke opinie mobiliseren.

Inschrijven

Lobbytraining
Datum