Open Sollicitatie – 21-urige werkweek

Werken is geen straf

Aan: GroenLinks Tweede Kamerfractie, t.a.v. mevr. L. van Tongeren

Geachte mevrouw van Tongeren,
Uit uw recente oproep in de Volkskrant tot het invoeren van een 21 urige werkweek maak ik op dat u een deel van uw baan als Tweede Kamerlid beschikbaar stelt. Graag solliciteer ik hierbij naar die functie.

Ik ben een, zoals u dat noemt, “uit ijzer gebijtelde voltijds werkende vrouw” en alleenstaande moeder van twee kinderen. De combinatie van hetgeen de natuur mij heeft gegeven en het door u gehuldigde feminisme verder heeft mogelijk gemaakt, maakt dat ik ontspannen leef conform uw psychologisch devies.

Op de momenten dat ik niet zorg, maar werk, huur ik een oppas voor mijn kinderen. Koken, boenen en zorgtaken onttrek ik dan dus van de markt. U bent van mening dat deze taken zich buiten de markt afspelen, maar ik kan u verzekeren dat de tarieven die ik ervoor betaal, bepaald ‘marktconform’ zijn. Om dat economisch allemaal rond te krijgen, werk ik vervolgens weer wat meer. Met andere woorden: dankzij mijn werk, hebben anderen óók werk.

Op de dagen dat ik zelf moeder, kies ik ervoor om die werkzaamheden bij wijze van ‘hobby’ voor mijn eigen rekening te nemen. Ik kan u zeggen dat ik die dagen met wisselend enthousiasme volbreng. Het zorgen voor mijn kinderen is ontegenzeggelijk vervullend, maar om te zeggen dat ik daarmee de door u geschetste opperste staat van ontspanning bereik, nou nee.

Misschien is het een idee als u eens op mijn kinderen komt passen. U heeft immers straks zeeën van tijd over, want u vindt dat de hoeveelheid werk niet omhoog, maar per werkend persoon omlaag moet. En u bent van mening dat zorgtaken ultieme ontspanning bieden. Ik stel mijn kroost graag ter beschikking om een en ander proefondervindelijk te toetsen.

Laten wij na een paar maanden uw plan evalueren. Als u ook met een krijsende kinderschare het pretpark bent uitgezet omdat u éven niet in de gaten had dat de oudste de jongste toch níet met de gordel van het achtbaantje had geholpen. Als u snottebellen vegend probeert te koken zonder dat daarbij de jongste ondertussen de dvdspeler water geeft. Als u strak staat van de logistieke stress, gek wordt van het gejengel en hunkert naar uw dagen als voltijds Kamerlid en mij smeekt u uw uren terug te geven.

Blakend van ontspanning zal ik u ontvangen op onze gedeelde werkkamer in het Tweede Kamergebouw. Ik zal u voorhouden dat ieder beestje zingt zoals het gebekt is. En ik zal u aanbieden om u uw voltijdbaan terug te geven onder één voorwaarde. Dat u mij laat werken, zo veel als ik maar wil, opdat ik ook eens kan ontspannen.

Gepubliceerd in het Financieele Dagblad, 21 november 2012

Dit artikel kun je gemakkelijk bewaren door het te downloaden.

blog-5-open-sollicitatie